Gå til indhold

Hvad vil du gerne
søge frem?

Få styr på juleaffaldet

Hvordan er det lige, man på korrekt vis kasserer et afpillet juletræ? Eller en udtjent juledekoration, for den sags skyld? Og hvordan var det nu det var med gavepapir ..?

 

Børn pakker julegaver op

Julen er hjerternes, børnenes og gavernes fest – men det er også affald. Meget affald. Således bød december 2019 på 541 ton ekstra affald i forhold til en gennemsnitlig måned. Det svarer til ca. 55 fyldte skraldebiler, og der er ikke tegn i sol, måne og julestjerner på, at det vil ændre sig væsentligt her i 2020.

Selv om Corona lægger en dæmper på julefrokoster og andre sammenkomster, så er mængderne af husholdningsaffaldet generelt høje for tiden, fordi flere bruger mere tid derhjemme.

Her følger en guide til korrekt bortskaffelse af de mest gængse juleaffaldstyper.

1

Juletræet

Når du har plyndret juletræet, kan du aflevere det på genbrugsstationen.

Hvis du bor i midtbyen, kan du bære juletræet hen til et af i alt otte opsamlingssteder for juletræer i midtbyen. Se hvor på www.affaldvarme.dk/juletræ

I midtbyen kan du også bestille storskraldsbilen til at hente dit juletræ. Det gør du på
www.affaldvarme.dk/storskrald

Uanset hvad du vælger, skal du fjerne al julepynten først.

2

Gavepapir

Gavepapir sorteres fra og lægges i beholderen til papir og småt pap. Husk at fjerne oplagte tape-rester og især gavebånd.

3

Gavebånd

Gavebånd skal ud sammen med det almindelige restaffald. Det må ikke komme til genbrug sammen med papir og småt pap. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå.

4

Juledekorationer

Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres. Enten i din egen kompostbunke eller ved at aflevere det som haveaffald på genbrugsstationerne. Her bliver det nemlig også lavet til kompost. Kugler, lys og bånd skal, sammen med ler og oasis (blomsterskum), til restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen.

5

Julekalender

Julekalendere er ofte lavet af karton og sorteres som papir og pap. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og sorteres som plast.

6

Julekort

Julekort er som regel lavet af karton og skal i beholderen til papir og småt pap. Hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal det afleveres som elektronisk affald. Hvis du kan pille batteriet ud og aflevere det separat, vil det være ekstra godt.

7

Pap

Småt pap fra indpakning (pap, bølgepap, karton) kan du lægge i beholderen til papir og småt pap. Stort pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald ved din hoveddør. Husk at fjerne plastik og metaltråde, hvis det f.eks. drejer sig om legetøjsindpakning. Bestil afhentning af storskrald på www.affaldvarme.dk/storskrald

8

Batterier

Rigtig mange juledimser er batteridrevne. Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer. De brugte batterier kan du enten lægge i en klar pose oven på låget af en af dine affaldsbeholdere, lægge i batteriindkastet på en nedgravet beholder eller aflevere dem på genbrugsstationen.

9

Lyskæder

Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugsstationen eller få den afhentet som storskrald. Lyskæder må ikke komme i beholderen til glas, plast og metal.

10

Fyrværkeri

Fyrværkeri er ikke decideret juleaffald, men det bliver aktuelt lige om lidt: Brugt fyrværkeri skal i restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller fusere, skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne.

Mellem jul og nytår bliver dit affald måske hentet en anden dag end planlagt.

Plejer du at køre din beholder ud før tømning, skal du være opmærksom på, om den bliver tømt en anden dag.

Se her, hvilke dage din skraldespand bliver tømt i juleferien

Er affaldsbeholderen rendt fuld over julen? Så kan du bestille en ekstra tømning på 'Mit Affald'.

Bestil ekstra tømning af affaldsbeholder