Gå til indhold

Hvad vil du gerne
søge frem?

Nyt stort samarbejde skal få mest muligt ud af kundernes affald

Det er både godt for miljøet og for pengepungen, at fire østjyske affaldsselskaber nu vil samarbejde om nye affaldsordninger. En halv million østjyder skal til at sortere på samme måde.

Kvinde afleverer glas og plast i fælles beholder til genanvendeligt affald.

Når 560.000 østjyske affaldskunder sorterer på samme måde, så giver det rigtig god mening. Både økonomisk og for miljøet.

For jo mere ensartet affald østjyderne leverer til genanvendelse, jo bedre bliver kvaliteten af det vi genanvender. Og det er netop den slags stordriftsfordele, som fire østjyske affaldsselskaber nu vil forsøge at opnå i et nyt stort samarbejde.

De fire østjyske affaldsselskaber Affald Varme Aarhus A/S, Favrskov Forsyning A/S, Reno Djurs I/S og Renosyd I/S dækker tilsammen et sammenhængende geografisk opland med 560.000 indbyggere. Og derfor giver det rigtig god mening at kigge ind i fremtiden sammen.

I det nye samarbejde er det hensigten at opnå fælles fodslag om ens indsamling af 10 forskellige slags affald; mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plast-, tekstilaffald samt drikke-og fødevarekartoner, restaffald og farligt affald.

Konkret vil parterne i fællesskab gennemføre en række projekter. Det drejer sig blandt andet om at gå sammen om at lave udbudsmateriale for indsamlingsopgaven og indkøb af nye affaldsbeholdere. Men også at lave fælles udbud af behandlingen af det indsamlede affald.

Mere gennemskueligt for kunderne

Kunderne efterspørger mere ensartethed, og samarbejdet er også i tråd med den aftale, som Regeringen og en række partier i Folketinget indgik i juni 2020 om ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi.”

For de fire affaldsselskaber betyder samarbejdet også, at de nu kan kommunikere til over en halv million kunder med de samme sorteringsvejledninger. Det skal gøre det lettere for borgerne at gennemskue, hvordan affaldet skal sorteres.

Men det bliver også lettere at fortælle, hvad der sker med affaldet, efter kunderne har sorteret det, og hvilken effekt der opnås i fællesskab.
Før borgerne kommer til at mærke en forskel, skal både indsamlings- og behandlingsplanerne sendes i EU-udbud, og der skal indkøbes nye affaldsspande og skraldebiler.

Parterne forventer, at de første fælles indsamlingsordninger kan starte i løbet af 2023.

Pressekontakt

Skriv til os

Pressetelefon: 77 88 05 23
(modtager ikke sms’er)

Pressetelefon