Gå til indhold

Hvad vil du gerne
søge frem?

Vand kan fjernkøle større bygninger i Aarhus

Mange større bygninger står med et behov for køling. AffaldVarme Aarhus vil nu under-søge efterspørgslen på klimavenlig, driftssikker og konkurrencedygtig fjernkøling i Aarhus.

Ved hjælp af varmepumper, som for eksempel kan være forsynet af havvand, spildevand eller grundvand, kan større bygninger i Aarhus få køling direkte ind i huset. Ved at udnytte samme koncept, som vi kender fra fjernvarmen, ledes det kolde vand gennem rør ud til bygningerne som køling.

Det er et scenarie som AffaldVarme Aarhus gerne vil gøre til virkelighed, hvis markedets vilje til at deltage er til stede i Aarhus.

”Vi udforsker behovet for fjernkøling i Aarhus, fordi det er driftssikkert, klimavenligt og konkurrencedygtigt. Det tilbud vil vi meget gerne give til vores store erhvervskunder, hvis markedets vilje til at deltage er til stede,” siger Bjarne Munk Jensen, direktør, AffaldVarme Aarhus.

Varme og kulde er gode sammen
Grunden til at AffaldVarme Aarhus kigger på fjernkøling skal også findes i et paradoks. Sjovt nok spiller køling rigtig godt sammen med varme. Den varme side af køleproduktionen bliver nemlig ført ind i fjernvarmesystemet som overskudsvarme og dermed udnyttes energiressourcerne bedre.

Dermed er der gevinster for både økonomien og klimaet. For AffaldVarme Aarhus handler det om at lave en forretning som på den ene side er med til at skabe lave varmepriser for kunderne, og samtidig understøtter rejsen mod en mere klimavenlig fjernvarme.

”Vi har mange årtiers erfaring i at lave storskalaløsninger indenfor fjernvarmen. Den erfaring tager vi nu med videre samtidig med at vi udnytter nye teknologier til at skabe grønne og driftssikre løsninger,” siger Bjarne Munk Jensen, direktør, AffaldVarme Aarhus.

I København er man allerede langt med fjernkøling. I løbet af de sidste 10 år har HOFOR op-bygget et system, som, blandt andet ved hjælp af havvand, leverer fjernkøling til blandt andre Københavns Rådhus, Tivoli, Nationalmuseet og Københavns Universitet.

 

Illustration af fjernkøling - sådan fungerer fjernkøling

Stort behov globalt
Der er et stort behov for køling, og det behov vil kun stige i fremtiden. Globalt ventes forbruget af køling at blive tredoblet frem mod 2050. En del af behovet løses i dag ved hjælp af køleanlæg i bygningerne.

Med fjernkøling kan man løse nye og eksisterende behov for køling uden at overbelaste el-systemet og udlede skadelige klimagasser.

I Aarhus kigger AffaldVarme Aarhus i første omgang konkret på tre geografiske områder. Det drejer sig om områder i Skejby, Katrinebjerg og Aarhus C. På sigt er det meningen at rulle fjernkøling ud til flere.

”Vi har udset os tre områder, hvor fjernkøling giver nogle ekstra gode synergieffekter med fjernvarmen. Men hvis efterspørgslen er der, så er det klart, at vi også kommer til at kigge på andre områder,” siger Bjarne Munk Jensen, direktør, AffaldVarme Aarhus.

Hvis markedets vilje til at deltage er til stede i Aarhus håber AffaldVarme Aarhus løbende at kunne udrulle fjernkøling til sine storkunder fra 2023.

Pressekontakt

Skriv til os

Pressetelefon: 77 88 05 23
(modtager ikke sms’er)

Pressetelefon