Gå til indhold

Hvad vil du gerne
søge frem?

Unik varmepumpe testes på halmværket i Harlev

Aarhus-virksomheden Fenagy har udviklet en unik varmepumpe baseret på CO2 - nu skal den testes og bidrage til fjernvarmen hos AffaldVarme Aarhus.

Halmværket i Harlev

En væsentlig del af den grønne omstilling handler om at omstille fjernvarmen fra fossile brændsler til grøn fjernvarme baseret på grøn strøm. Her spiller varmepumper en væsentlig rolle og varmepumpen fra Fenagy bidrager med en bæredygtig teknologi i form af CO2 som kølemiddel.

Fenagys 600 kW varmepumpe blev udviklet og designet i løbet af efteråret 2020. I samarbejde med Teknologisk Institut i Aarhus er varmepumpen testet i december og januar mht. funktion og performance. Det unikke ved varmepumpen er, at den bruger CO2 som kølemiddel i stedet for ammoniak.

”Interessen for vores CO2 varmepumpe er stor, og vi sætter pris på den opbakning fra AffaldVarme Aarhus og Aarhus Kommune, hvor Den Grønne Investeringspulje også har hjulpet til med finansiering af projektet”, siger Kim Christensen, Direktør i Fenagy.

Nu er varmepumpen på vej til AffaldVarme Aarhus’ halmvarmeværk i Harlev og skal drives i samspil med halmkedelen og oliekedler som spidslast og backup. Med 250.000 kroner i støtte fra Den Grønne Investeringspulje går Fenagy nu i gang med opstillingen, og AffaldVarme Aarhus aftager varmen fra varmepumpen til fjernvarmenettet.

Interessante perspektiver
Hos AffaldVarme Aarhus er varmepumper også en del af den langsigtede varmeplanlægning sammen med andre teknologier som geotermi. Og det er en af grundene til, at AffaldVarme Aarhus har sagt ja til testprojektet.

”Al teknologi som er bæredygtigt, er jo interessant, når vi kigger ind i fremtiden. Og varmepumpen fra Fenagy er et projekt, som vi glæder os meget til at følge”, siger Lasse Sørensen, chef for forretningsudvikling i AffaldVarme Aarhus.

Målet er at få varmepumpen stillet op indenfor den næste måneds tid. Noget alle parter glæder sig til.

”Det er dejligt, at vi i samarbejde med AffaldVarme Aarhus får mulighed for at teste varmepumpen under reelle forhold. Målet har været at nå dette i denne vinter, så vi også får testet varmepumpen ved lave udetemperaturer. Her skal vi fokusere på funktionen af de store energioptagere fra udeluft både under drift og afrimning”, fortæller Kim Christensen, Direktør i Fenagy.

Projektet mangler byggetilladelse og miljøgodkendelse, før det endeligt kan gå i gang.

Pressekontakt

Skriv til os

Pressetelefon: 77 88 05 23
(modtager ikke sms’er)

Pressetelefon