Gå til indhold

Hvad vil du gerne
søge frem?

Låsby og Herskind får mulighed for at få fjernvarme

For en måned siden kunne den første kunde i Skovby skrue op for fjernvarmen i stuen og vinke farvel til de dyre gasregninger nogle måneder hurtigere end planlagt.

Nu bliver det også muligt for Låsby og Herskind at gentage historien og sende byernes gamle varmekilder på pension.

Mor og to sønner hygger i stuen

Der var både lettelse og tydelig glæde at spore, da Kredsløb efter blot fire måneders anlægsarbejde kunne skrue op for fjernvarmen hos den første kunde på Agervangen i Skovby en tidlig forårsmorgen i midten af april.

Nu har indbyggerne i Låsby og Herskind også god grund til at være glade og lettede, da Kredsløb officielt er klar med et konkret projektforslag, der vil give mulighed for at forsyne de to byer med fjernvarme, såfremt man opnår tilstrækkelig opbakning fra indbyggerne.

”Vi har arbejdet intenst på at stykke projektet sammen, så det kan lade sig gøre at bringe fjernvarmen til byerne. Efterspørgslen og interessen har vi tydeligt kunne mærke fra byerne, og det håber vi nu viser sig i den konkrete tilslutning til projekterne. Vi er i hvert fald klar til at trække i arbejdstøjet i de to byer,” fortæller Elsebeth Arendt, der er fjernvarmechef i Kredsløb.

Næste skridt bliver nu at opnå en konkret tilslutningsprocent på mindst 70 pct. i de respektive byer, der er den nedre grænse for, at projektet kan lade sig gøre ud fra de gældende kriterier for at etablere fjernvarmeprojekter.

Låsby og Herskind bliver ikke hinandens forudsætninger, så der vil blive mulighed for at etablere forbindelse i blot en af byerne, hvis tilslutningen udelukkende opnås et sted.

Fjernvarme på abonnement

Som kunde kan man forvente at betale et investeringsbidrag på 40.000 kr. og et konverteringsbidrag på 19,65 kr. pr. opvarmet m2 over 20 år eller 13,10 kr. pr. opvarmet m2 over 30 år.

Derudover kan man selv købe og få installeret en fjernvarmeunit via en VVS-installatør, hvilket typisk vil koste mellem 15-20.000 kr.

Alternativt er det muligt at leje en fjernvarmeunit via en abonnementsordning hos Kredsløb til 199 kr. om måneden, hvormed Kredsløb servicerer og holder øje med, at anlægget virker.

”Arbejdet med at tilbyde grøn og billig energi til vores borgere i Skovby, Storring og Stjær går imponerende stærkt. Og jeg er superglad for, at vi nu sammen med Kredsløb kan tage fat på endnu et vigtigt kapitel, hvor Låsby og Herskind får mulighed for at skifte til fjernvarme,” fortæller Claus Leick, der er formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune.

Mulighed for hurtigere afklaring

Deadline for at nå den nødvendige tilslutning til projekterne er sat til den 30. november 2023. Herefter forventer Kredsløb at kunne tage første spadestik sidst i 2024 eller starten af 2025.

Vil man undgå samme spænding som i Skovby, Storring og Stjær, opfordrer Kredsløb dog til, at man forudbestiller inden 1. september, da det vil give hurtigere ekspedition og mulighed for at søge de nødvendige tilskud, tilladelser og sikre de nødvendige materialer hurtigere.

Bestillingen er uforpligtende og ikke bindende, før man har modtaget og underskrevet sin leveringsaftale.

Hvis projektet bliver en realitet, forventer Kredsløb at kunne skrue op for varmen løbende, mens det samlede anlægsarbejde tager to år.

Projektet skal formelt set godkendes af myndigheden og have tilsagn og støtte fra fjernvarmepuljen.

Følg udviklingen i projekterne på www.kredslob.dk/herskind og www.kredslob.dk/laasby

Pressekontakt

Skriv til os

Pressetelefon: 77 88 05 23
(kun opkald)

Pressetelefon