Gå til indhold

Hvad vil du gerne
søge frem?

Sådan kommer du rigtigt af med den gamle sofa

Genbrug, storskrald og studiestart.

I disse dage er tusindvis af studerende begyndt på nye uddannelser og mange flytter i forbindelse med studiestart til ny bolig.

Vil man af med den slidte sofa eller den gamle køkkenmaskine, kan man måske blive fristet til at sætte de gamle ting på gaden, men det er en dårlig idé, medmindre man elsker aflagte apparater i gadebilledet.

Kredsløb guider dig til, hvordan du skiller dig korrekt af med dine ting til gavn for dig selv og andre.

Den gamle og hullede sofa, som du ellers har brugt med glæde i mange år, er ved at være udtjent. Fjedere springer ud, og den er ikke til gavn for nogen.

Nu du alligevel skal flytte, kan du lige så godt sætte den ud på gaden, for så bliver den jo alligevel taget af skraldemanden til storskrald. Eller gør den?

Seneste undersøgelse viser, at der på et år blev afhentet storskrald hele 60.940 gange i Aarhus. Det er rekordhøjt og viser, at mange aarhusianere husker at benytte sig af den gratis storskraldsordning.

Alligevel er der stadig en del, som ikke får bestilt storskrald og i stedet havner møblerne, gryderne eller TV’et i gadebilledet.

Bliver ikke genbrugt

Søren Thingbak, der er afdelingschef for indsamling i Kredsløb, råder derfor til, at man husker at bestille storskrald, men lige så vigtigt, at man i første omgang gør op med sig selv, hvad der skal ske med de aflagte ting.

”Storskrald er ødelagt indbo som f.eks. møbler, elektronik og metal, som ikke har nogen brugsværdi. Storskraldet kvases i småstykker og sorteres derefter i materialer, som genanvendes, men ikke genbruges. Hvis man derimod ønsker, at andre skal have glæde af den gamle sofa eller stol, er det oplagt at aflevere til en genbrugsbutik, til genbrug på en af de seks genbrugsstationer eller hos REUSE,” forklarer han, og slår fast, at det altid er bedst at gå efter mest mulig direkte genbrug.

Sådan bliver det til storskrald

Hvis du ønsker at aflevere ting til storskrald, skal du først sikre dig, at de kan afleveres til storskrald.

Haveaffald, kemikalier, byggeaffald som murbrokker, vinduer, døre og restaffald er ikke storskrald og skal med undtagelse af restaffaldet afleveres på genbrugsstationen.

Har du derimod møbler, elektronik, metal, batterier, plast og pap, er det storskrald, og du bestiller blot afhentning af dit storskrald, vælger mulig afhentningsdato og stiller storskraldet ved din hoveddør, hvis du bor i midtbyen eller ud til fortovet, hvis du bor i hus.

Tingene kan stilles ud aftenen før eller senest kl. 6 på afhentningsdagen.

Undgå manglende afhentning

Lige så rart det er at få tømt ud af de ting, vi ikke bruger, lige så frustrerende er det, hvis det ikke bliver afhentet.

Vil du undgå, at storskraldet ikke tages med, er det blot at sørge for følgende:

  • Bestil storskrald
  • Sæt kun ting ud, der defineres som storskrald
  • Placer korrekt
  • Sæt mindre genstande i klare plastsække og undgå løst affald i bæreposer sorte sække og papkasser
  • Afbestil, hvis du ikke skal bruge alligevel, så der ikke køres forgæves
  • Skriv gerne storskrald på, så chaufføren ved, det er storskrald

Kan det repareres?

Inden du sender til storskrald eller genbrug, er det en god idé at overveje, om genstanden kan repareres. Du kan få gratis hjælp til reparation hos REUSE’ mobile værksted REUSE Repair i udvalgte uger.

Pressekontakt

Skriv til os

Pressetelefon: 77 88 05 23
(kun opkald)

Pressetelefon