11,7 pct.
Så meget skal EU-landende samlet sænke deres energiforbrug i 2030 som et markant bidrag til de overordnede internationale målsætninger om at reducere CO2-udledningen.
Energiområdet er ligeledes et centralt område i Aarhus Kommunes klimaplan og -strategi, hvor også energieffektiviseringer spiller en vigtig rolle for at nå målet om et CO2-neutralt Aarhus i 2030. For at lykkes er det helt afgørende at få aarhusianere og aarhusianske virksomheder med ombord.
Kredsløb har i en årrække faciliteret Energispring, men har netop underskrevet en ny aftale med Aarhus Kommune gennem Klimaalliancen Aarhus for at styrke Energispring.
Partnerskabet Energispring samler i dag 28 partnere, som er lykkedes med at sænke deres energiforbrug – til gavn for de enkelte virksomheder, men også for Aarhus’ samlede energiforbrug. Der er derfor et stort potentiale i at få endnu flere af byens bygningsejere med ombord, siger borgmester Anders Winnerskjold:
”Vores største kilde til uudnyttet energi ligger i vores energiforbrug. På tværs af virksomheder og offentlige institutioner skal vi derfor i langt højere grad end i dag øge effektiviteten i den måde, som vi bruger energi på. Den grønne omstilling kræver en omfattende udbygning af grøn energi og elektrificering af samfundet. Men grønne kilder til energi er ikke en uudtømmelig ressource. Vedvarende energi og øget energieffektivitet er derfor hinandens forudsætninger, når vi skal nå vores fælles og individuelle klimamål. Der er derfor helt afgørende, at vi samarbejder om at opnå besparelser og deler de gode løsninger. På den måde bliver Aarhus også et foregangseksempel,” siger borgmester Anders Winnerskjold.
Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, deler optimismen om partnerskabet og ser også et stort potentiale.
”Energibesparelser er en af de lavthængende frugter, når det kommer til reduktion af CO2-udledningen. Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på, om det har konsekvenser for brugerne, og vi skal konkretisere og synliggøre CO2-besparelserne, så andre kan lade sig inspirere. Det kræver også et styrket samarbejde mellem blandt andre erhvervsliv og kommune, men jeg fornemmer, at potentialet og lysten er stor,” siger rådmanden.
Energispring består i dag af administratorer og bygningsejere i Aarhus, der deler vigtig viden og metoder til at opnå store energibesparelser og energieffektivisere i bygningerne. Fremadrettet er ambitionen, i samarbejde med erhvervspartnerskabet Klimaalliancen Aarhus, at løfte energieffektiviseringsdagsordenen bredt set og skabe fælles handling, som nedbringer energiforbruget i Aarhus.
Energispring tæller i dag medlemmer som Arla, Salling Group og Aarhus Universitet. Desuden er byens mange boligforeninger godt repræsenteret. Forventningen er, at medlemstallet forventes at være øget til 56 inden udgangen af 2025.
I Kredsløb ser man frem til at styrke partnerskabet i samarbejde med Aarhus Kommune:
”Kommune, forsyning, erhvervsliv og bygningsejere kan for alvor rykke på målsætningen og føre mærkbare energibesparelser ud i livet, når vi står sammen. Derfor er jeg glad for, at der er stor velvilje til at styrke Energispring med endnu flere stærke medlemmer,” fortæller Bjarne Munk Jensen, der er adm. dir. i Kredsløb.
Energispring 2.0 præsenteres officielt på rådhuset d. 15. maj fra 14-16.30.